Skip to main content

Ericastraat

 

Ericastraat

(In reactie op ingezonden brief betreffende project Ericastraat)

Normaal gesproken ligt het niet in de aard van VoorBaarn om op voorhand te reageren op een ingezonden brief van een belanghebbende, welke ook nog eens toegevoegd wordt aan de stukken en dus deel uitmaakt van de besluitvorming.

Deze keer gezien de toon vinden wij dat wij als fractie moeten reageren. Niet zo zeer omdat wij ons de tendentieuze brief erg aantrekken, want als je niet tegen de hitte kunt, moet je uit de keuken blijven. Maar, vooral om de toekomstige bewoners het e.e.a. uit te leggen en dat doen we graag in het openbaar, zodat andere inwoners mee kunnen lezen.

Voorop gesteld het is niet echt de intentie van VoorBaarn geweest om tegen het plan te stemmen en dat is het nog steeds niet! Natuurlijk zouden wij ons nou kunnen laten leiden door rancune, sentiment of anderzijds, maar in ieder geval niet objectieve criteria. Dat doen we nooit en zullen we ook nu niet doen. Als VoorBaarn kunnen wij wel wat kritiek verdragen. Al wordt het anders als het op deze manier wordt geuit en zeker als het nergens op gebaseerd is. Maar nogmaals, als VoorBaarn staan wij daar boven, al hebben wij ook een grens. De conclusie die wij trekken is in ieder geval dat we een gevoelige snaar hebben geraakt, anders zou men zo niet reageren.
Hoe dan ook, de toon kunt u zelf beoordelen, want de gehele brief hebben wij als afbeeldingen toegevoegd.

Toch willen we een paar passages er uit toelichten:

“Een aantal gemeenteraadsfracties heeft zich kritisch uitgelaten over het project en dan met name over hun aanname dat de koopprijs van een achttal woningen hoger is uitgevallen dan zij zouden willen. Zij wilden de grens zetten op € 300.000.”

Hoe kan een feit een aanname zijn? Het voorstel is een 8tal woningen in het midden segment tussen 200.000 en 300.000 Dat deze woningen dan op 3ton komen, zonder de parkeerplaatsen vinden wij als VoorBaarn niet wenselijk inderdaad, dat is geen aanname, maar een feit.

“Op de kavel worden vervolgens jullie woning en jullie berging gebouwd , onlosmakelijk met elkaar verbonden aangezien de verwarmingsunit in de berging staat. Vóór jullie voorgevel ligt nog een stuk grond (restant kavel) en daarop worden voor jullie parkeerplaatsen aangelegd. Op jullie eigen terrein dus. Het is een eis van de gemeente dat er voldoende parkeerplaatsen op eigen terrein worden aangelegd en jullie krijgen op eigen terrein die dus ook aangelegd. De aanlegkosten zitten verrekend in jullie koopsommen.

Die aanleg kost extra geld omdat naar eisen van de gemeente de parkeerplaatsen geschikt moeten zijn voor bedrijfswagens (busjes). Er moeten extra  voorzieningen worden getroffen in de bodem. Ook dienen , (op verzoek van de gemeente) parkeerbeugels te worden aangebracht.

Een fysieke uitsplitsing  tussen woning en parkeerplaats kan, om bovengenoemde fiscale redenen, niet. Voor de als “sociale woningen” aangewezen kavels kosten de woningen feitelijk € 300.000 en de aanleg van de parkeerplaatsen gezamenlijk € 40.000.Er is dus geen sprake van aankoop maar van kosten van aanleg. De grond onder de parkeerplaatsen is al eigendom van de betreffende koper. “

Dus het aanleggen van parkeerplaatsen kost € 40.000,- (stenen en grondbewerking) Deze twee parkeerplaatsen zijn samen ongeveer 20m2. Ter vergelijk, bij ons is laatst de oprit gedaan met ruimte voor zeker 5 auto’s of busjes en koste nog geen kwart van dat bedrag, maar 5x de afmeting.

“Beide raadsfracties lijken er helaas aan voorbij te gaan dat deze “sociale” woningen (ook nu nog), in de huidige woningmarkt ruim  onder de marktwaarde worden verkocht en dat de gemeente daar financieel geen enkele financiële bijdrage aan levert”

Daar gaan wij als VoorBaarn ook terecht aan voorbij, aangezien de spelregels vooraf bekend waren en niet tussentijds zijn veranderd. Dat weet een ervaren ontwikkelaar donders goed.

“Consequentie van de geuite ongefundeerde kritiek is dat het project in de definitieve raadsvergadering van 27 oktober a.s. geen hamerstuk zal zijn, maar opnieuw zal worden besproken.”

Bijzondere uitspraak, aangezien het raadsvoorstel als hamerstuk is doorgeschoven en in principe er “slechts” een stemverklaring gegeven kan worden. Zie agenda.

“De fracties die de kritiek hebben geuit vertegenwoordigen binnen de gemeenteraad 4 van de 19 stemmen. Mocht het echter onverhoopt zo zijn dat deze fracties een meerderheid van de gemeenteraad kunnen overtuigen om niet met het thans voorliggende plan in te stemmen, dan zal dat betekenen dat de grondeigenaar en ontwikkelaar niet anders kunnen dan alle overeenkomsten met jullie te ontbinden.”

Een dreigement wat volgens ons twee kanten op ongepast is en voelt als chantage middel. Dit dreigement werpen wij dan ook verre van ons en komt geheel voor rekening van de verkopende makelaar (opsteller van de brief). Daarnaast zal het zo’n vaart niet lopen.

“In dat kader kan het geen kwaad indien jullie als kopers tijdens de raadsvergadering van jullie laat horen. Een project van 28 ééngezinswoningen die allemaal verkocht zijn aan mensen die in Baarn wonen of daar hun roots hebben liggen mag, zeker in dit stadium, toch immers niet meer stranden!”

Uiteraard van harte welkom, maar tijdens de besluitraad is er geen mogelijkheid tot inspraak, daarnaast is het ook nog een hamerstuk.

Al met al verdient dit zeker niet de schoonheidsprijs wat ons betreft en zal het laatste woord hierover nog niet gezegd zijn. Maar, zoals eerder aangegeven laat VoorBaarn zich niet beïnvloeden door een dergelijke brief, zijn wij wars van dreigementen en gewend aan framing zo nu en dan.
U als toekomstige bewoner kan er van op aan dat wij ook naar uw belang kijken! Maar, wij maken een zuivere afweging zoals het een serieuze politieke partij betaamt, kritisch als het moet en nooit zomaar tekenen bij het kruisje zoals de ontwikkelaar en verkopende makelaar graag zou willen.

Mocht u met ons hierover van gedachte willen wisselen? Neem dan contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of DM, messenger of wat dan ook. Wij geven graag uitleg.

Namens de gehele fractie van VoorBaarn

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief