Blog Maike November 2024
Deze maand bleek -bij herhaling- hoe makkelijk mensen langs elkaar heen kunnen praten. We hebben het er als VoorBaarn flink druk mee gehad.
Zo dachten wij in juni ingestemd te hebben met een onderzoek naar de (on)mogelijkheid van een windturbine in de oksel van de A27 en de A1. Op de plek waar dat volgens Provincie Utrecht moet kunnen. In de presentatie over de aanpak leek de Provincie echter al veel verder te willen gaan. Alsof er al een concreet plan gemaakt moest worden, waarbij lokale initiatiefnemers een energiecoöperatie vormen die de windturbine gaat exploiteren. Terwijl wij in de coalitie afgesproken hebben: tot 2026 willen wij hooguit een onderzoek. Onderzoek is wat VoorBaarn betreft geen planvorming. Een motie van deze strekking hebben wij daarom gesteund. Ook hebben we duidelijk aangegeven wat volgens ons goed onderzocht moet worden, zoals de impact op onze kwetsbare natuur, het landschap, de flora en fauna, de leefomgeving van omwonenden en een zorgvuldig participatietraject. De wethouder heeft toegezegd dit in te brengen in de samenwerking van de gemeente Baarn met de Provincie.
Het gevoel van langs elkaar heen praten, hebben we al langer als het gaat om de Wintertuin. Zeker vanaf mei van dit jaar toen bleek dat er een exploitatie-stichting in oprichting was. Een hardnekkig misverstand is dat VoorBaarn aanstuurt op verkoop van de Wintertuin. Maar waar het ons om gaat is: recht doen aan de aard van het gebouw, een invulling vinden die de gemeente (en dus ook haar inwoners) zo min mogelijk kost en alle inwoners zoveel mogelijk plezier laat beleven van dit prachtige gebouw. Een stichting die hierin geen duidelijke missie en visie heeft, kunnen wij dus niet steunen. Volgens ons heeft de raad over de missie, visie en kosten nog onvoldoende gesproken. Volgens anderen moet een nieuwe stichting dat vooral zelf uitwerken. Het is een voortgaande discussie die we maandenlang hebben gevoerd, zeker ook buiten de raadszaal. Uiteindelijk hebben we in de raad steun gekregen voor een aanpassing van het plan van het college: er zal een open uitvraag plaatsvinden, zodat álle geïnteresseerden in de botanische kas hun plannen voor exploitatie kunnen indienen. We verwachten hier veel van: in financieel opzicht én in het plezier dat onze inwoners weer aan de Wintertuin kunnen gaan beleven!
Dan was er de Kunst en Cultuurvisie. Een helder verhaal hoe ‘het cultuurveld’, plus de jongeren maar ook oudere inwoners die hebben meegedacht, de toekomst zien. Met veel frisse samenwerking, met een cultuurhuis als onderkomen voor meerdere culturele organisaties en met duidelijker keuzes in de subsidieverlening. Wat VoorBaarn betreft, is de visie een goed verhaal om praktisch uit te gaan werken, met hulp van de nieuwe cultuurcoach. Bij de oppositie leefden echter veel vragen over hoe die uitwerking, en vooral het cultuurhuis, er dan uit gaat zien. Dat een visie nou eenmaal geen uitvoeringsplan is, en daar geen antwoord op geeft, leek aan dovemans oren gericht. De stemmen staakten (evenveel voor als tegen), dus in december komt het voorstel weer terug. Dan staat ook het voorstel voor het nieuwe cultuurhuis op de raadsagenda.
We zouden deze blog nog veel langer kunnen maken, want er waren ook nog woningbouwprojecten met veel insprekers en het plan om het Poorthuis te slopen. Daarnaast hielden we in De Leuning een goed bezocht Politiek Café over de Toekomst van Wonen in Baarn. Tot slot, tijdens één van onze social sofa gesprekken heeft VoorBaarn een duurzame kerstboom (dus met kluit) aangemeld gekregen voor op de Brink. Deze boom is het dit jaar nog niet geworden, maar dat mag de pret niet drukken: sinds afgelopen vrijdag staat er een statige zilverspar van de familie Van Savooien. Voor volgend jaar hopen we dat de duurzame kerstboom vol kerstverlichting kan stralen!
Namens de fractie van VoorBaarn,
Maike Koenders (fractievoorzitter)