Skip to main content

Betaald parkeren Lage Vuursche

Lage Vuursche is één van de meest druk bezochte recreatiegebieden in Nederland. Zo’n gebied vraagt keuzes. Zoals er keuzes zijn gemaakt in de Weerribben, in duingebieden, in de Veluwe. Keuzes die raken aan natuurbeheer, leefbaarheid, veiligheid, economie, recreatie, bereikbaarheid, klimaatadaptatie. En nog wel meer ook. 

Nu zou je denken: daar zijn allerlei partijen samen met inwoners vast wel mee bezig. Ja zeker. Alleen is de toekomstvisie niet erg duidelijk. En telkens worden losse stapjes gezet, en daar worden allerlei overleggen over gevoerd, maar wat daar uit komt en wanneer? Denk aan voldoende en veilige fietsverbindingen. Bosbrand preventie en bestrijding. Publieke toiletten. Kapotte publieke bankjes. De herinrichting van de dorpsstraat. Afvaldumpingen. Openbaar vervoer. Wegenonderhoud. De toestroom van mountainbikers. De aanleg van glasvezelverbindingen. Isolatie van monumentale panden. Het weer opbouwen van een bruisend dorpshuis. 

De parkeerdruk van bezoekers is er ook zo eentje. Dat speelt al jaren. Daarom hebben Michel van Grinsven en Lieke Hoogerwerf in mei schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder. Om zo te horen hoe de gemeente betrokken is, wat de overwegingen zijn en in welke richting gedacht wordt. 

Want VoorBaarn is tegen een losstaand besluit over betaald parkeren. Het mooiste is het als er vanuit een toekomstvisie keuzes worden gemaakt. Stel, je wilt van Lage Vuursche een soort ‘groene Efteling’ maken, met ‘rustieke en rustgevende recreatie, met elementen van actieve ontspanning en natuureducatie’. Dan wil je parkeren aan de rand van het gebied. Met een trammetje naar de dorpskern, de Kuil en enkele andere trefpunten. Dan wil je een prachtig fietspadennetwerk, worden er fietsen verhuurd, en liefst ook duofietsen. Zijn er openbare toiletten. En is er een streng beleid in omgaan met de bosbranden die er volgens deskundigen onherroepelijk gaan komen. Om maar een stukje van een mogelijke toekomst te schetsen.

Oké, wat is de gebiedsvisie voor Lage Vuursche dan? Daar wordt nog aan gewerkt. Deels door dezelfde partijen die nu betaald parkeren willen. Vanwege overlast van auto’s op drukke dagen. Wij begrijpen van de contactcommissie Lage Vuursche echter, dat inwoners vinden dat het wel mee valt met de overlast. En er speelt ook wat anders. Namelijk dat natuurbeheer in Nederland door het Rijk afgeknepen wordt. We hebben nationale parken, maar daar wordt op bezuinigd, zie https://redonzenationaleparken.nl/ Staatsbosbeheer heeft grote financiële uitdagingen in het beheren van buitenplaatsen zoals kasteel Groeneveld. Ook landgoed eigenaren kennen de nodige uitdagingen, en zoeken naar aanvullende inkomsten. exploitatiemogelijkheden.

Moet je dan eerst visie maken voor je betaald parkeren invoert? Zo zwart-wit ziet VoorBaarn het zeker niet. Betaald parkeren kan een tussenstap zijn. Maar wat worden de inwoners hier wijzer van? We constateren dat de contactcommissie graag meer voortgang ziet in wat inwoners belangrijk vinden. Zoals een veilig fietspad naast de Hoge Vuurscheweg. Kortom, dat pijnpunten opgelost worden. 

Natuurlijk is het ingewikkeld. Maar VoorBaarn denkt dat het echt veel beter en anders kan. Ja, het zijn best veel partijen: provinciale, regionale, gemeentelijke en landelijke maatschappelijke spelers, private ondernemers, en burgerinitiatieven. Maar hé, dat is in elk bijzonder gebied zo. Waarom kan in Lage Vuursche niet wat elders in Nederland wel kan? Om te beginnen zal tegemoet gekomen moeten worden aan wat inwoners belangrijk vinden. En tot die tijd zal VoorBaarn niet voor betaald parkeren zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief