Skip to main content

"Provincie Utrecht vraagt jouw advies"

"Provincie Utrecht vraagt jouw advies"

Natuurlijk is het vragen van de mening en input van inwoners een goede zaak! Althans zo lijkt het meestal, maar als je dan naar de vraagstelling kijkt, die niet alleen sturend, maar zeker ook eenzijdig is, dan mag je je gerust afvragen of deze enquete niet slechts voor de bühne is. Want er is geen enkele ruimte voor alternatieven, dus geen zon op dak, geen aquathermie, geen geothermie, laat staan kernenergie. Dus alleen wind!

Windmolens dus, waarvan steeds meer duidelijk wordt dat deze niet alleen een enorme impact hebben op de omgeving qua horizonvervuiling, kijk ’s avond maar een richting Bunschoten over de polder heen. Het lijkt de rooie brug wel in haar hoogtij dagen. Daarnaast is inmiddels bewezen dat windturbines (windparken) ook een grote impact op de biodiversiteit.
“Windmolens vormen bij grote aantallen een ernstige bedreiging voor vogels, vleermuizen en insecten. Uit recent onderzoek blijkt dat de gevolgen voor vogelpopulaties vooral op langere termijn nog veel groter zijn dan eerder gedacht. Voor vleermuizen zijn windturbines nu al de grootste doodsoorzaak. Windturbines blijken ook een grote bijdrage te leveren aan de teruggang van het aantal insecten”

Als klap op de vuurpijl is gisteren (hoe verrassend) dat de aanleg van windparken veel duurder gaat uitpakken en wie mag dat dan weer betalen? Want, teveel horen we in dit soort discussie “verdienmodel” of “businesscase” met andere woorden, wat kunnen de energiereuzen er aan verdienen?

Toch vindt de provincie Utrecht het nodig om met suggestieve en sturende vragen een enquête open te stellen, waarvoor een 30.000 mensen actief zijn aangeschreven om deel te nemen, wie zijn dan die mensen en hoe zijn ze geselecteerd? Heeft u een uitnodiging ontvangen? Wij horen het graag. Natuurlijk iedereen mag de enquête invullen, veel ruimte voor een afwijkende mening is er niet, dus hoe representatief is het dan?
Waarna er een 100tal inwoners van de provincie Utrecht (1,3 miljoen inwoners) er via een burgerforum nog over geraadpleegd gaan worden en gaan adviseren en meebeslissen? Wat is de democratische legitimiteit van deze groep? Waarom niet een honderd per gemeente? Wie waakt er over een objectieve samenstelling? Want je kunt jezelf aanmelden, de fanatieke klimaatridders hebben dat vast al gedaan.

Uiteraard zijn wij als VoorBaarn ook voor duurzame energie en moeten we allemaal ons steentje bijdragen aan het klimaat, maar laten we het wel realistisch en vooral fair doen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief