Skip to main content

Duurzaamheid? Baarn pakt het aan.

Duurzaamheid?
Baarn pakt het aan.

Wij bij VoorBaarn merken dat vele inwoners en ondernemers wat aan duurzaamheid doen. Plastic uitbannen, recycling van afval en gifloos tuinieren, bijvoorbeeld. Wie met de trein reist, heeft een eigen koffiemok bij zich, dat is heel normaal. En ook komen er steeds meer zonnepanelen, isoleren we huizen en bedrijfspanden, en draaien we de verwarming wat lager. Binnenkort publiceert stichting BaarnDuurzaam de cijfers, waaruit blijkt wat we vorige winter bespaard hebben met z’n allen.

Van de gemeente verwachten we, dat er alles aan gedaan wordt om inwoners hierbij te helpen. En dan lijkt het misschien raar, dat wij als VoorBaarn weinig belang hechten aan een raadsinformatiebrief over de gemeenteplannen. Op initiatief van D66 was de wethouder in juni in een motie gevraagd om inzicht in mijlpalen en tijdspad. Deze motie hebben wij niet gesteund. De reden was simpel: vragen naar de plannen van de gemeente, is vragen naar de bekende weg. Dan schrijft een ambtenaar op wat we als raad al lang weten over de ‘geplande route’ naar een zo klimaatneutraal mogelijk Baarn.

In het debat op 13 september jl. waren we er duidelijk over: wat wat heb je aan plannen als we niet weten wat er concreet al gebeurt. Wat inwoners en ondernemers doen en waar ze tegen aan lopen. En wat hen dan zou helpen. Al eerder hebben we gezegd dat belangrijk is dat de gemeente meer gaat participeren in wat inwoners en ondernemers zelf al doen of willen doen. Die ‘omgekeerde participatie’ ontbrak nog in de kaders voor de warmtetransitie die in december 2022 besproken zijn. Het bleef ook onderbelicht in de participatievisie die in januari op de raadstafel lag.

Oprecht willen weten wat er gebeurt wat er speelt. En dan oplossingen zoeken. Elkaar verder helpen. Dat vinden wij als VoorBaarn belangrijk. Want verduurzaming is soms best een puzzel, en dan helpt 21% korting op een regenton niet genoeg. Elk financieel voordeel is zeker prachtig, maar praktische hulp is net zo belangrijk. Wat dan echt helpt is een middag bij De Groene Inval, waar je alles hoort over regentonnen en afkoppelen van je regenpijp. Wat ook helpt als de energiecoaches en andere deskundigen van BaarnDuurzaam een avond verzorgen over warmtepompen. Of met humor vertellen hoe monument-eigenaren en VVE’s het verduurzamen van hun pand stapje voor stapje kunnen aanpakken.

Maar dat stond niet in de raadsinformatiebrief over onze ‘route naar klimaatneutraal’. Er stond niets over wat inwoners en ondernemers al doen, over wat daarbij lastig is en waar de gemeente bij kan helpen. Bijvoorbeeld over wat de energiecoaches van (tegenwoordig) BaarnDuurzaam hebben gedaan voor naar schatting zo’n 1000 woningeigenaren. En over wat zij aan problemen signaleren. Of over geleerde lessen van de isolatie-klusactie bij 700 huishoudens, uitgevoerd door een extern bureau. Over hoe de winstuitjewoning-acties van de gemeente voor mensen uitpakken. Of wat de gemeente kan doen voor initiatieven, die ‘van onderop’ komen. Zo zijn er meerdere initiatieven in lokale energie-opwek en warmte-opslag. En wat te denken van de schoonmaakactie van de Eem die de Rotary Club jaarlijks organiseert. Of de Energybattle met (sport)verenigingen die met subsidie voor de tweede keer in Baarn plaatsvindt. Anderen die aan de weg timmeren zijn het Kringloopcentrum, de Weggeefwinkel, het Repaircafé en de Bermbrigade. De centrumwinkeliers zetten ook belangrijke stappen, bijvoorbeeld met milieuvriendelijker verpakkingen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Het is niet onze bedoeling om een op zich nette raadsinformatiebrief af te kraken. Maar wie de verkeerde vraag stelt krijgt het verkeerde antwoord. Vragen naar de bekende weg geeft geen nieuw inzicht. De vraag waar wij antwoord op willen zien is: wat doen inwoners en ondernemers, maar ook scholen en andere maatschappelijke organisaties al aan verduurzaming? En wat is dan nodig, wat kan de gemeente daarin betekenen? Loop je ergens tegen aan, laat het ons gerust weten, via: VoorBaarn pakt aan. https://voorbaarn.nl/voorbaarn-meldt

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief