Skip to main content

Algemene beschouwingen 2022

Geacht college, geachte gemeenteraad, geachte ambtelijke organisatie, maar bovenal zeer geachte inwoners van Baarn!

In 2014 sprak ik mijn eerste algemene beschouwingen uit als steunfractielid van LTS Baarn. Dat was best bijzonder, want zover ik weet had nog niet eerder een niet fractievoorzitter dit gedaan in Baarn. Inmiddels ruim 8 jaar verder sta ik hier voor u, als fractievoorzitter van de grootste politieke partij van Baarn, VoorBaarn.

Tijdens mijn voorbereiding voor deze algemene beschouwingen, heb ik een aantal oude nog eens terug gelezen en als er iets van een rode of zo u wil paarse draad te vinden is, dan is dat de telkens constructieve houding, het komen met oplossingen en kritisch als het echt moet. Daarom wil ik u een zin uit mijn eerste Algemene beschouwingen in 2018 die ik uitsprak namens VoorBaarn niet onthouden “ik sta hier niet om zuur te zijn, daarvoor is Baarn te leuk en u heeft daar niets aan. Wij moeten het tenslotte samen doen.”

Een aantal weken geleden was ik bij het afscheidsconcert van De Dijk, ik heb deze band vaak live gezien en ook nu viel mij weer op wat een geweldige teksten zij in hun liedjes verwerken, over klare taal gesproken. Aan de hand van wat soms verbasterde citaten neem ik u mee in de gedachten van VoorBaarn.

Citaat 1: “Wakker in een vreemde wereld wat gebeurt hier allemaal?” Deze tekst kan je makkelijk hanteren als je kijkt naar de geopolitieke problematieken, of in gewone mensentaal, kijkend naar de puinhoop in de wereld. Maar, plak het op de Baarnse politiek en het klopt ook, want ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de gemiddelde inwoner van Baarn denkt “wat een gelul allemaal” of wat zie ik er nou van? Of erger nog ga eens wat doen! Zoals inmiddels ook onze collega’s zeggen die overigens zelf jaren aan het roer hebben gestaan en nou moeten wij binnen een half jaar leveren? Zoals gezegd een vreemde wereld.

Citaat 2: “Wij zijn overal voor te porren, in voor ieder goed idee. Als de geest er is, de hartstocht, doen wij niets liever dan mee.” Dat zou u op kunnen vatten als een oproep aan u, maar niet u als raadslid per definitie, of u als oppositie, of coalitie, of college, maar vooral aan u als inwoners en ondernemers. Ideeën hebben wij als VoorBaarn natuurlijk ook, soms berucht om het grote, zoals De Speeldoos, De Trits, Creatief met het Maarschalksbos zonder het verleden uit het oog te verliezen, maar ook bekend om het oog voor het kleine, maar niet minder groots, altijd bereid tot een luisterend oor te bieden of het 1 op 1 gesprek. Fijn om al na een paar maanden vanuit het dorp te horen dat het nieuwe college dit ook uitdraagt. Hoewel de inkt van het coalitieakkoord pas net droog is, blijft er natuurlijk altijd iets te wensen over, de grootste wens die wij waarschijnlijk met z’n allen delen is dat de wereld weer normaal gaat doen, daar kunnen we als VoorBaarn slechts een beetje aan bijdragen. Toch hebben wij gemeend om volgende week een aantal moties in te dienen. 1. Deze had u misschien al zien aankomen, maar wij halen onze motie voor een Fixie app van de plank, omdat wij er van overtuigd zijn dat dit stukje digitale gereedschap bijdraagt aan het welzijn van onze inwoners, omdat je bijvoorbeeld makkelijk die uitgelopen populieren kan melden, maar ook omdat het werkdruk verlichtend zal werken voor de ambtelijke organisatie. 2. Een inhaalslag bij verduurzaming van de sociale woningvoorraad, of als dit niet mogelijk is, een compenserende huurverlaging ten behoeve van de stijgende energie lasten. 3. Een subsidie regeling ten aanzien van de aanschaf van een regenton. In navolging van veel andere gemeenten. Past in het afkoppelen van het riool ten behoeve van regenwater en de watertekorten in de zomer.

4. Een kleine subsidie voor een heus Baarns schaaktoernooi vernoemd naar de helaas ons te vroeg ontvallen Baarns schaakjournalist, Baarns historicus en fervent volger van de Baarnse politiek Johan Hut. Wat juist hier in deze raadszaal bekrachtigd wordt en zichtbaar zal zijn door middel van een messing bordje op 1 van de schaaktafels in de Pekingtuin. Natuurlijk heeft VoorBaarn ook grootse en wilde plannen in de maak, zoals onder andere, eindelijk een eigen osso voor de jeugd en da’s wat ons betreft geen fattoe, of spreiding van het recreatie aanbod over meerdere plekken binnen Baarn, om zo drukte te verdelen, of toch die reclamemast?

Citaat 3: “ik k-kan het niet alleen” Laat ook dat helder zijn, daarom dank aan mijn eigen fractie van VoorBaarn, dank aan coalitiegenoten GroenLinks, PvdA en D66, maar hopelijk ook dank aan VVD, CDA, 50plus, Christen Unie en dhr. Jonkers. We moeten het samen doen! Niemand kan het alleen!

Maar ik kan niet anders dan eindigen met waar het ooit om begonnen is Citaat 4: “Kan ik iets voor je doen? Kan ik iets voor je zijn?” Dat geldt voor Baarn in het algemeen, maar voor Baarnaars en Barinezen in het bijzonder en dat moet altijd het uitgangspunt zijn van welke politieke stroming dan ook! Dank voor de aandacht!

Namens VoorBaarn

Tino Schouten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief