Skip to main content

Terugkijken...

images/Column Tino.png

Terugkijken…

Het is het einde van het jaar en dan kijk je natuurlijk altijd even terug hoe het jaar voor jou is geweest, zoals ik dat eigenlijk elke maand doe na een raadscyclus, al moet ik toegeven dat dat toch iets anders is. Nou heb ik niet zoveel met allerlei eindejaars lijstjes, behalve de Top2000 dan, maar hoe bepaal je nou het hoogtepunt van het jaar en langs welke lat leg je deze afweging?

Natuurlijk is politiek gezien de uitslag van de verkiezingen een absoluut hoogtepunt en daar ben ik eigenlijk nog steeds beduusd van, maar vooral dankbaar voor. Dankbaar aan al die mensen die er aan meegewerkt hebben, maar vooral de Baarnse kiezers die duidelijk hebben gekozen voor een andere koers en ander geluid. Dat andere partijen er nog niet aan kunnen wennen, laten ze elke maand weer zien. Maar, is dit een persoonlijk hoogtepunt? Ben ik er gelukkiger van geworden?

De politiek laat zich door deze uitslag in al zijn lelijkheid zien, het zal u waarschijnlijk ontgaan zijn, maar gezelliger is het er niet op geworden, maar de grootste ergernis zit hem voor mij in het feit dat er zeer regelmatig met het belerende vingertje gevraagd wordt naar de bekende weg. Voor hen zou terugkijken misschien wel eens een zegen kunnen zijn, of in ieder geval een leermoment.

Maar, zit je in de politiek om gelukkig te worden hoor ik u vragen. Niet per definitie natuurlijk, maar het streven is en blijft een mooier, prettiger en beter Baarn, daar is niks aan veranderd. Daar word ik wel gelukkiger van als dat lukt, samen met u. Als ik iets verder terugkijk in mijn politieke carrière heb ik ooit tijdens algemene beschouwingen gepleit voor een wethouder van geluk.
Als ik nog verder de geschiedenis induik dan is natuurlijk ook duidelijk dat Rome ook niet op 1 dag gebouwd is en daar hou ik me dan ook maar aan vast. Al vind ik ook vaak dat de progressie te lang duurt, wat dat betreft ben ik weinig veranderd, het ongeduld is nog altijd aanwezig.

Terugkijken kan ook helpen om de juiste duiding te geven aan de voorstellen die tot ons komen, of om te begrijpen waarom ik (soms vurig) voor- of tegenstander ben van iets wat voorligt. Het helpt ook om de juiste stappen te zetten of het juiste besluit te nemen. Ooit heb ik in een interview voor het project “Leven in Vorstelijk Baarn” het volgende gezegd “Politiek heeft historisch besef nodig” “Als je de geschiedenis niet kent, kun je niet over de toekomst oordelen” Dat klinkt groots en meeslepend, maar kan juist heel klein zijn. Dat geldt overigens niet alleen voor de gemeenteraad, maar ook voor het college, want ik denk tegenwoordig weleens, had je dit besluit ook genomen als je weet had gehad van de geschiedenis betreffende het besluit? Ik hou dan tegenwoordig vaker maar wijselijk mijn mond, maar of ik daar gelukkiger van word?

Geluk zit hem (hoe cliché) vaak in kleine dingen, in een flesje Jutter wat ik krijg van de fractie met daarbij mooie woorden, of een appje van iemand uit het dorp die ik verder heb kunnen helpen. Als ik puur politiek terugkijk is mijn andere hoogtepunt misschien wel mijn reisje naar Den Haag met de boeren en het contact wat ik met hen heb, recht voor z’n raap, zeggen hoe ze er over denken, maar meestal ook kunnen incasseren, daar hou ik van en is zo’n tegenstelling van de politiek, waar eerlijkheid steeds verder wegraakt van de werkelijkheid. Eerlijkheid wat binnen de arena niet altijd gepruimd wordt, want populistisch of niet gewenst en dient de politiek in het algemeen niet. Maar, wat mij betreft gaat het niet over de politiek, maar over u!

Persoonlijk terugkijkend naar het jaar zijn er diverse hoogtepunten (nee niet die 😉), maar steeds weer terug te voeren naar die o zo belangrijke stabiele basis die ik thuis noem! Het samen eten of een borrel drinken, genietend van elkaar en tegenwoordig ook met de kinderen steeds meer diepgaande gesprekken voeren en kijken wat er bij hen leeft, of het samen gek doen, maar vooral het onvoorwaardelijk genieten van elkaar en het iedereen zichzelf laten zijn.
Daar wordt ik gelukkig van!

Vooruit kijkend, wens ik jullie heel veel geluk toe in 2023! Blijf jezelf en geniet van elkaar en kijk af en toe eens terug!
Tino

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief