Nieuws

Soestdijk, en door …

Tino Schouten

Afgelopen woensdag stond het ruimtelijk kader van Paleis Soestdijk op de agenda, het zal u niet ontgaan zijn. Voltooid verleden tijd, in de breedste zin van het woord, want het onderwerp werd van de agenda gehaald. De meerderheid wenste dit en zo geschiede. VoorBaarn was hier geen voorstander van, al waren wij ook van mening dat het voorgelegde niet besluitrijp was. Wij hadden liever het agendapunt behandeld en aangehouden (niet in stemming gebracht) en zo recht gedaan aan dit belangrijke onderwerp. Eigenlijk was dit ook de bedoeling, maar bij binnenkomst in het gemeentehuis bleek om onverklaarbare reden alles anders.
Wat restte was een motie om bepaalde kaders mee te geven aan Made by Holland, zodat zij verder kunnen met de plannen. Deze motie werd aangenomen met 16 stemmen voor en 3 tegen en u raad het al, VoorBaarn was de enige partij die tegenstemde. Dat vraagt natuurlijk om enige uitleg.
Vanaf het begin en tot het eind heeft VoorBaarn meegedacht over de motie, wat overigens prima gecoördineerd is door Rik van Hardeveld. Uiteindelijk ging het punt over het te bebouwen oppervlak te ver voor ons en zijn wij afgehaakt. Het punt waar het over ging:
“Woningbouw op het Alexanderkwartier vindt uitsluitend plaats binnen het terrein dat gebruikt wordt/werd door de Koninklijke Marechaussee en volgens het uitgangspunt (of principe) ‘rood voor rood’”

“Wij zijn er van overtuigd dat Made by Holland straks in november terugkomt met een passend en kwalitatief mooi plan.”

VoorBaarn had hier graag enige nuance in gezien en het woordje “uitsluitend” vervangen door “zoveel mogelijk” en “rood voor rood” weggelaten of in ieder geval genuanceerd. Het lijkt een detail, maar details maken vaak het verschil. Hiermee hadden we Made by Holland iets meer ruimte gegeven en zo ook het gehele plan. Want daar gaat het om, het gehele plan! Waarvan het zogenoemde Alexanderkwartier een onderdeel is, om geld te verdienen inderdaad en zodoende het paleis te kunnen restaureren en daar is niks mis mee. Beperk je een ondernemer hierin, dan kan dit ten koste gaan van kwaliteit. Wij zijn er van overtuigd dat Made by Holland straks in november terugkomt met een passend en kwalitatief mooi plan en laten zien alle insprekers, opmerkingen, brieven en de raadsvergaderingen mee gewogen te hebben.

Als afsluiter, VoorBaarn is van mening dat de Rijksoverheid de verantwoording had moeten nemen om het paleis te restaureren en zo te behouden voor de toekomst. Wel 30 miljoen uitgeven voor een naamswijziging van een departement, maar geen euro om dit prachtige cultureel erfgoed te kunnen behouden. Er is in alle wijsheid besloten om ons paleis Soestdijk te verkopen aan een private partij namelijk de Meyer Bergman erfgoed groep. Dan is het logisch dat er geld verdiend moet worden om e.e.a. te bekostigen. Om dan zoveel obstakels op de Amsterdamsestraatweg op te werpen gaat VoorBaarn te ver, je moet ook als politiek reëel blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *