Column Tino

Bukken of blijven staan…

Het was me de raadsvergadering wel, viel het met de gebruikelijke agendapunten wel mee, het venijn zat dit keer echt in de staart. Overigens is het best een vreemde gewaarwording dat de behandeling van zowel de perspectiefnota als ook de jaarrekening weinig stof deed opwaaien. Als VoorBaarn hebben wij er bewust voor gekozen om ons dit keer enigszins op de vlakte te houden. De reden hiervoor is dat wij natuurlijk ook beseffen dat we in bijzondere tijden leven, natuurlijk heeft dat alles te maken met de Corona maatregelen. Volgens ons was het dan ook niet gepast om ons eigen sausje over de perspectiefnota te gieten. Niet omdat we geen wensen of ideeën hebben, maar juist omdat we even willen afwachten wat de gevolgen zijn van de maatregelen en dan vooral voor de gemeentelijke financiën. Natuurlijk heeft het er ook mee te maken dat de algemene beschouwingen dit jaar naar oktober verschoven worden, tijdens de behandeling van de begroting.

De staart, of het staartje.Het kon natuurlijk niet uitblijven, ook in Baarn werd een motie ingediend over zwarte piet. Een motie die oproept om in gesprek te gaan met de stichting intocht Sint Nicolaas Baarn, met als onderwerp het veranderen van het uiterlijk van zwarte Piet en het niet wenselijk vinden van het stereo type zwarte piet, dus zwart en met kroeshaar. Je kan daar van alles van vinden, maar een gesprek aangaan is natuurlijk nooit verkeerd, maar dan wel een dialoog en dat is twee kanten op. De motie was eerder veel zwaarder, want er werd zelfs gedreigd met korten op subsidie, dit is er later uitgehaald. Tot zover inhoudelijk de motie, maar dan de stemming. Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen, want VoorBaarn heeft transparantie hoog in het vaandel staan. Wij hebben verdeeld gestemd en misschien wel mede door die ene stem voor van ons, is de motie aangenomen. Dat moet ik misschien wel even uitleggen.

Bij de oprichting van VoorBaarn is afgesproken dat een ieder zijn of haar stem zelf bepaald, sterker nog dat staat zelfs in de wet, maar wij hebben dat nog eens bekrachtigd. 99 van 100 keer komen we er samen uit en brengen wij als fractie 1 stem naar buiten, deze keer dus niet en daar maakt ieder raadslid zijn eigen afwegingen. Zo hoort het ook! Gezien de discussie op social media was het misschien handiger geweest om hierover niks te zeggen en dus te bukken, want wij als VoorBaarn waren of zijn geen onderwerp. Sterker nog we worden niet of nauwelijks genoemd. Dan kan je denken, ik zeg niks want dan waait het vanzelf over. Zo zitten wij als VoorBaarn echter niet in elkaar. Waar voor de 1 het aanjagen van het gesprek leidend is geweest, is voor de ander het niet willen opleggen vanuit de overheid leidend geweest en dan kan je dus verdeeld stemmen.

VoorBaarn is een lokale partij en dat brengt vaak verschillende stromingen met zich mee en zoals gezegd meestal komen we er samen uit, maar heel soms heeft dat een verdeeldheid in stemmen tot gevolg. Het geeft aan dat VoorBaarn een perfect voorbeeld is van hoe de samenleving in elkaar zit en daar ben ik trots op, ook al geeft dat soms ook bij mij weleens frustratie.
Dan nog even persoonlijk. Ook ik heb soms gedachten die een beetje vastgeroest zijn, daar is niks mis mee, maar ik heb inmiddels ook gemerkt dat ook de conservatieve ik kan bewegen. Zo herinner ik me als de dag van gister een bijeenkomst met Baarnse statushouders en ik kan u verklappen dat ik daar anders vandaan kwam. Dat kwam vooral en alleen door de dialoog die op die bewuste avond plaats vond, met respect voor elkaar en elkaars standpunten. Ben ik dan ineens politiek correct geworden? Nee, geenszins maar ik ben wel van mening dat je altijd met elkaar in gesprek moet gaan, dat betekend niet dat je je standpunten zonder respect naar elkaar moet schreeuwen. En, als ik kijk naar mijn jeugd toen was de roe nog heel gewoon en ook dat is inmiddels veranderd. Sta ik persoonlijk dan nu anders in de bovengenoemde discussie? Nee, eigenlijk niet, maar zoals gezegd, kijken hoe je er samen uitkomt is niks mis mee, maar dan bedoel ik met samen vooral de organisatie en de samenleving en vooral niet de politiek, want dat draagt volgens mij weinig bij aan een zinvolle discussie.
Ik blijf dus staan, met de rug recht achter onze afspraak en buk niet in de hoop dat het wel over waait. Dan zou ik geen knip voor de neus waard zijn.

Tino Schouten

Tino Schouten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *